Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı, artık önem arz eden ve talep edilen vatandaşlıklar arasında yer alıyor. Bu kapsamda pek çok kişi KKTC vatandaşlığına geçmek istese de, diğer vatandaşlıklarda da olduğuna göre belirli kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere sahip olan ve eksik kriterleri tamamlayan kişiler de, KKTC vatandaşlığına geçerek, KKTC’deki pek çok haktan ve yatırımdan yararlanabilmektedir. Peki, KKTC vatandaşlığı ve kimliği ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir? Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.
KKTC Vatandaşlığının Önemi Nedir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan bir devlettir ve 1983 yılında bu isim ile kurulmuştur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile belirli problemler göz önünde olsa da, ilerleyen yıllarda birleşme söz konusu olup, Kıbrıs adası tek elden yönetilebilir hale getirileceği söylenebilir. Bu nedenle Kıbrıs Cumhuriyeti Avrupa Birliği’nde olduğu için de, KKTC vatandaşları da bu kapsamda AB pasaportuna sahip olacaklar. Buradan hareketle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı son dönemlerde en çok değer kazanan vatandaşlıklar arasında yer alıyor. Peki, kimler KKTC vatandaşı olabilirler? Bunun şartları nelerdir?
- Anne veya babanın kökeninin Kıbrıs olması, KKTC vatandaşı olmayı sağlar. Daha sonra 18 yaşını dolduran çocuk, yasalar kapsamında vatandaşlıktan çıkabilir. Ancak anne veya babanın Kıbrıs kökenli olması, doğan çocuğun da KKTC vatandaşı olmasını sağlamaktadır.
- Kıbrıs’ta oturma izni almış olan kişiler, yasalar kapsamında KKTC vatandaşı olabilmektedirler. Bu nedenle KKTC’de bir müddet yaşamak ve oturma izni almak, vatandaşlık için büyük kolaylık sağlamaktadır.
- 5 yıl ve daha fazla süre ile KKTC’de yaşayıp, 18 yaşını doldurmuş olan kişiler bakanlık kararı ile KKTC vatandaşı olabilmektedirler.
- Kıbrıs Barış Harekatı’na katılıp şehit ya da gazi olan kişilerin yakınları da KKTC vatandaşı olabilmektedirler.
- Anne ve babanın KKTC vatandaşı olmaması durumunda, çocuk KKTC sınırları içerisinde dünyaya gelmiş ise, KKTC vatandaşı olmaya hak kazanmaktadır.
- Evlatlık alınan çocuklar da KKTC vatandaşı olabilmektedir. Ancak anne ve babanın herhangi bir suç kaydının bulunmaması en önemli şart konumundadır.
- KKTC vatandaşı olan bir erkek ya da bir kadın, yabancı bir kişi ile evlendiğinde, KKTC’de belirli bir süre yaşamaları durumunda, yabancı kişi de KKTC vatandaşlığına sahip olabilir.
Yukarıdaki özelliklere sahip olan kişiler, KKTC vatandaşı olmaya hak kazanabilmektedirler. Dünyada her geçen gün daha fazla rağbet görmeye başlayan ve üzerinde çeşitli araştırmaların yapıldığı KKTC vatandaşlığı da, bu kapsamda ön plana çıkmaya başlamaktadır. Peki, KKTC kimliği almak için gerekli olan belgeler nelerdir?
KKTC Kimliği Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı başvurusu yapılıp, başvuru onaylandıktan sonra kimlik almak için bazı belgelerin bulundurulması gerekir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na göre bu belgeler aşağıdaki gibidir. Belgeler, KKTC’de doğan, daha sonra vatandaş olan veya pek çok farklı kritere bağlı olarak vatandaşlığı elde eden kişiler için farklılaşmaktadır. Ancak genel belgeler aşağıdaki gibidir:
- KKTC Doğum Belgesi
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Başvuru Formu (Büyük Harflerle Doldurulması Gerekir)
- Çift Uyruğa Sahip Olan Vatandaşlar İçin Diğer Vatandaşlığı Bulunan Ülkenin Nüfus Cüzdanı ve Yurttaşlığa Kabulüne Yönelik Belge
- İkametgah Belgesi
- Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
- Evli Olanlar İçin Evlenme Belgesi
- Diploma veya Meslek Belgesi
- Kan Grubu Belgesi
- Ödenmesi Gereken Harç
Yukarıdaki belgelerden gerekli olanlar ile gerçekleştirilen ilk KKTC kimlik kartı başvurusunun şahsen gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Sizler için hazırladığımız “KKTC Vatandaşlığı ve Kimliği” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir. Daha detaylı bilgiyi yetkili kurumlardan da alabilirsiniz.